در قسمت چهارم این مجموعه در مورد تمیز کردن و نگهداری مواد غذایی نکاتی را خدمت خانمهای گرامی ارائه میدهیم، امیدوارم که مورد استفاده قرار بگیرد.
1- برای جلوگیری از آفت زدن برنج چند کار را باید انجام داد: از قرار دادن آن در جاهای گرم و نمناک خودداری کنید. برنج را در کیسههای پارچهای کلفت و یا گونیهای کیفی نگه دارید و از نمک نیمکوب شده، میخک و یا یک کیسه نازک از نعنای خشک در کیسه برنج، برای جلوگیری از شپشک زدن آن استفاده کنید و اگر برنج آفت زد، هرگز آن را داخل آفتاب پهن نکنید که دیگر قابل استفاده نخواهد بود.
2- روغن جامد را درون ظرف سفالی و یا لعابی نگه دارید و دقت کنید که درب ظرف حتماً بسته باشد. روغن را در ظرف شیشهای با رنگ روشن قرار ندهید و برای سرخ کردن از روغن ذرت و یا بادام زمینی که در برابر حرارت مقاومتر هستند، استفاده کنید.
3- آرد: آرد را در جای خشک و خنک نگه دارید و گرنه آفت میزند.
4- عسل: اگر عسل شما شکرک زد، شیشه عسل را درون ظرفی از آبجوش روی شعله ملایم قرار دهید تا عسل مثل روز اولش شود.
5- قارچ، کاهو، کرفس و لیموترش: برای نگهداری اینگونه مواد غذایی آنها را نشویید بلکه در پاکت کاغذی در یخچال نگه دارید.
6- پنیر: پنیر را به چند روش میتوان تازه نگه داشت: یک روش این است که پنیر درون شیشه دهان گشاد ریخته و روی آن را با آب نمک جوشیده ولی سرد بپوشانید یا دستمالی را با سرکه مرطوب کرده و روی پنیر را بپوشانید و اگر پنیر داخل یخچال کپک زد آن را در یک ظرف دردار بریزید و چند حبه قند درون آن بیندازید، وقتی کپکها حذف شد، قندها را دور بریزید.
7- حبوبات: حبوبات از جمله مواد غذایی هستند که زود دچار آفت میشوند، چند راه را به شما پیشنهاد میدهیم. لابهلای آنها برگ درخت گردو و یا میخک قرار دهید یا آنها را یک جوش با آب داده، بگذارید خوب خشک شود و یا درون تابه داغ کمی حرارت دهید که دیگر به هیچ عنوان خراب نخواهد شد.
8- زرشک، سیر و رطب را حتماً داخل فریزر نگهداری کنید. سیر را هم میتوانید با پوست، حبه شده و هم به صورت رنده شده نگهداری کنید.
9- کشک: اگر کشک ساییده شده را میخواهید در چندین وعده استفاده کنید، آن را در کیسههای نایلونی ضخیم ریخته و در فریزر نگهداری کنید. برای تهیه کشک سائیده، کشک خشک را در آب معمولی ریخته و برای چند روز در یخچال قرار دهید و آب روی آن را عوض کنید. سپس طی چند روز و در چند مرحله با استفاده از مخلوط کُن کشک را ساییده و در فریزر به روش بالا نگه دارید.
10- کیک و شیرینی تر را در ظرف پلاستیکی کنار هم چیده و درب آن راببندید و در فریزر نگهدارید.
11- شیرینی خشک را در جای مرطوب نگهداری نکنید و چند دانه برنج در کنار آن قرار دهید.
12- برای نگهداری هویج در یخچال، سر آن را که به بوته وصل بوده، ببرید تا مدت زیادتری بماند و یا در صندوقی گذاشته و یا روی آن را با ماسه و شن نرم و خشک بپوشانید.
13- لوبیا سبز: نگه داشتن لوبیا سبز خام در فریزر طعم تند و زنندهای به آن میدهد- باید لوبیا سبز را کاملاً پخته و سپس فریزر کنید.
14- بلال را پوست بزنید و با یک برس و یا مسواک مرطوب از بالا به پایین بکشید تا همه رشتههای میان دانهها خارج شود. توصیه میشود حتماً آن را بخارپز کنید تا طعم بهتری داشته باشد و اگر آبپز میکنید نمک نزنید که سفت میشود.
15- گوشت: گوشتها را به انواع آبگوشتی، خورشتی و پلویی جدا کرده و روی آن بنویسند. به گوشت چرخ کرده پیاز اضافه نکنید و بعد فریز کنید که طعم گوشت را عوض میکند.
16- ماهی: ماهی را در آب نمک قرار دهید. سپس روی دستمال خشک با نمک دانهدار قرار دهید تا فلسهای آن راحت جدا شود و روی بستههای ماهی حتماً تاریخ درج کنید.
منبع: نجاتی، محبوبه، هنر خانهداری.