هرچند هدفهای گوناگونی را در اندیشه امام قدس سره میتوان یافت که در رأس انقلاب است، امّا یکی از مهمترین اهداف امام، تثبیت اسلام در داخل و صدور آن به خارج از مرزهای میهن اسلامی است. آنچه در این مقاله به عرضتان میرسد بررسی اهداف امام عزیز در نشر، تثبیت و صدور این انقلاب- که برگرفته از تعالیم انسانساز اسلام و اهل بیت علیهم السلام است- به سراسر جهان میباشد.
محصور نبودن حکومت اسلامی به یک کشور
حضرت امام قدس سره در اولین سخنرانی خود بعد از انقلاب در تاریخ 08/02/58 در جمع گروههای مردمی به این موضوع اشاره کرده و میفرمایند: "هر چند رژیم ما رسماً جمهوری اسلامی شده است ولی باید با فعّالیّتها و بررسیهای مداوم و همه جانبه، رژیم جمهوری اسلامی نه تنها در ایران بلکه به خواست خدا در تمام کشورهای اسلامی پیاده شود. "حتی در دیدار مردمی چند روز بعد از آن به محصور نبودن انقلاب و نهضت مقدس به ایران اسلامی اشاره کرده و بیان میکنند که: "ما که نهضت کردیم برای جمهوری اسلامی بوده است، نهضت برای اسلام نمیتواند محصور به یک کشور باشد و نه حتی به تمام کشورهای اسلامی."
نیرومند شدن به علم و عمل
اما در این راه نیاز به لوازم و ابزار قدرتمندی است تا بتوان این نهضت را به آن لوازم و ابزار مجهّز کرد و از درون قدرتمند شد و سپس در پی صدور آن به سایر ممالک برآمد و آن را به عنوان الگویی برای دیگر کشورها مطرح کرد. امام در آخرین روزهای سال 58 و در اسفندماه آن سال در پیامی به مناسبت بسیج عمومی، این چنین به این موضوع اشاره کردند: "من امیدوارم که این بسیج عمومی اسلامی– الگو برای تمام مستضعفین جهان و ملتهای مسلمان عالم باشد."
لزوم بیداری مسلمانان در سراسر عالم
حضرت امام قدس سره در بیان خودشان برای اولین بار به صورت جدی، بعد از پیروزی انقلاب به لزوم بیداری ملتهای مسلمان و اتحاد همه اقشار آنها در بیرون آمدن از یوغ استعمار و باور به مدد الهی و اتحاد یکجانبه جهان اسلام در این راه اشاره کرده و در سخنرانی خود در جمع شرکتکنندگان کنگره قدس در 19/05/59 فرمودند: "باید کاری کرد که ملتها هر کجا هستند تکلیف خودشان را بفهمند. اگر بخواهید و بخواهند و دانشمندان بخواهند و علمای همه بلاد اسلامی و دانشگاهیهای همه بلاد اسلامی بخواهند مشکل اسلام و ممالک اسلامی حل بشود، باید مردم را بیدار کنند."
باور به وجود "ما میتوانیم"
باور به وجود ما میتوانیم و متحد شدن در راه مقدس اسلام و مبارزه با استکبار با دارا بودن جمعیت میلیاردی مسلمانان در جهان شدنی است الا اینکه تفرقه یا باور به نشدن آن ذهن مسلمانان را در هرکجای جهان اسلام درگیر این موضوع کند. این مرد آسمانی در بخشی از صحبتهای ارزشمندشان به این کنگره بیان داشتند: "باید از مغز این ملتها، این "نمیشود" ها را بیرون کرد و به جای او "میشود"ها را گذاشت. میشود این کار را کرد؛ تقریباً یک میلیارد جمعیت مسلمین با دارا بودن آن همه امکانات، آن سرزمینهای وسیع و آن مخازن زیر زمینی وسیع و پشتوانه اسلامی الهی نباید در ذهنشان بیاید که نمیشود."
لزوم توجه به مردم و طبقه سوم
لزوم توجه به طبقه سوم جامعه و دغدغه مردم میتواند از این نهضت و انقلاب مقدس الگویی بسازد که زمینهساز صدور آن به تمامی عالم باشد. همان چیزی که حضرت امام در سخنرانی خود در جمع اعضای شرکتکننده در کنفرانس بینالمجالس در تاریخ 22/07/60 اشاره کرده و فرمودند: "متوجه باشید که هر جا زورمندان و دولتها با ما مخالف باشند، ملتها با ما موافقند. باید اساس را مردم و فکر مردم قرار داد و باید به فکر مردم بود نه دولتها، زیرا مردم و تودهها با حق موافقند چون زیر بار ستم بودهاند و نمیخواهند تحت سلطه ابرقدرتها باشند. اگر بخواهیم انقلاب را صادر کنیم، باید کاری کنیم که مردم خودشان حکومت را به دست گیرند تا مردم به اصطلاح طبقه سه، روی کار بیایند.
یاد یار سفر کرده بخیر ...
حال که نزدیک به 29 سال است از عروج ملکوتی امام راحل عظیمالشّان میگذرد و وارد سیسال فراق یار سفر کرده و چهلمین سال از انقلاب میشویم هنوز طنین کلام گهربار حضرتش در گوشمان، ذهنمان و باورمان اینگونه تداعی میشود که او آمد تا ما را از اسارت و بندگی در برابر مستکبرین نجات دهد. او آمد تا با حکومت اسلامی و صدور آن به سرتاسر جهان زمینهساز حکومت عدل مهدوی باشد. او آمد تا همه نگاهها متوجه پابرهنگان و مستمندان عالم باشد. او آمد تا احیاگر قرآن مهجور شده در دست مسلمانان جهان و سنت پیامبر عظیمالشّان اسلام باشد. به راستی چقدر به حرفهایش گوش کردیم، فکر کردیم و عمل کردیم؟
منبع: در جستجوی راه از کلام امام، انتشارات امیرکبیر 1362